Den första Juni lanseras Las Campanas Rosé i Systembolagets fasta sortiment! Ett ljusrosa krispigt rosévin som kommer i 3000 ml bag in box. Bärig, ungdomlig smak med inslag av jordgubbar, röda vinbär, persika, blodapelsin och örter. Serveras vid 8-10°C som sällskapsdryck, eller till rätter av fisk eller kyckling, gärna sallader.

 

Om vinet
Bag in box 3000 ml, 229 kr, art.nr 114208, lanseras i 245 butiker, årgång 2022.
Producent Bodegas Manzanos

En av Systembolagets största lanseringar i år om 240.000 liter - fantastiskt att Wineability får lansera denna! 100 % garnacha från Spanien, DO Navarra som vinifieras genom Navarras traditionella teknik "Sangrado" lika som ”Saigne” metoden i Frankrike. De blåa druvorna får ”blöda” färg till vinet genom en kort maceration med skalen på mellan 1-2 timmar.

Odlingsområde - Navarra ligger i norra Spanien mellan Rioja och bergskedjan Pyrenéerna, inte långt från den franska gränsen. Druvorna till detta vin kommer från vingårdarna "Baja Montaña", från byarna Aibar och San Martín de Unx. Vinet är en blend av olika lotter av Garnacha-druvan som ligger på en höjd mellan 400 och 600 meter. Jordmånen består av sand och kalkstenjord och även märgel och småsten.


Om producenten

Familjen Fernández de Manzanos har odlat och producerat vin i över hundra år. Det var exakt 1890 som den första generationen av familjen Fernández de Manzanos etablerade en liten vingård i Azagra med en kapacitet på 50 000 liter vin. På 40-talet invigde de en ny anläggning som ytterligare ökade kapaciteten till 350 000 liter, vilket understryker värdet av vinodlingstraditionen i detta område. På 50- och 60-talen befäste de sitt projekt genom att skapa Bodegas Viña Marichalar, den första som tillhörde appellationen Rioja, med en kapacitet på över 1,5 miljoner liter.

På 90-talet anslöt sig Víctor Fernández de Manzanos, som tillhör den fjärde generationen i familjen, till familjeföretaget efter att ha studerat kemiteknik och tagit en masterexamen i vinodling och enologi vid den tekniska skolan för jordbruksteknik vid Madrids polytekniska universitet. Víctor är den första familjemedlemmen med utbildning i vinodling och enologi. Víctor byggde sedan vingården Marqués de Butrago och bestämde sig för att genomföra sitt livsprojekt, byggandet av Bodegas Manzanos Azagra.
Numera är det bröderna Víctor och David Fernández de Manzanos som är de offentliga ansiktena för Bodegas Manzanos, liksom Laura Mateo, den förstnämndes fru. År 2010 tog dessa unga entreprenörer över styret av vingården för att förvandla Bodegas Manzanos till ett välmående företag, modernt och utrustat med den senaste tekniken på området. Ett företag som har lyckats bevara den gamla smaken av tradition och det mottagna arvet.
Vinmakare är Borja Ripa tillsammans med Víctor Fernández de Manzanos.

Kuriosa – Campanas - som betyder klockor på spanska - är märket som ”låter”, alltså ringer. Och det ringer sedan grundandet av appellationen Navarra, eftersom det var den första regionen att vinifiera den här typen av ljus rosé. Navarra-rosé som Navarra nu är känt för.

Föregående årgång har vunnit Mundus Vini 2021 Gold medal (Best of Show Spain Rosé) och Concours Mondial Bruxelles 2021 Gold medal.

 

Högupplöst produktbild

 

×